fbpx

In Nederland zijn we gewend om een lichte lunch te eten; snel even een paar boterhammen achter je computer of tijdens de wandeling met collega’s, een salade of misschien een soepje. Maar we verwachten wel dat we de hele middag nog actief bezig zijn, werken, sporten, met de kinderen op pad. Is het dan niet logisch dat je om 16.00 uur weer honger krijgt? Ja natuurlijk, want je hebt je lichaam bij de lunch te weinig brandstof gegeven om de hele middag door te gaan.

In Mediterrane landen is het normaal om tijdens de lunch een warme maaltijd te eten en daar ook echt even de tijd voor te nemen. In Spanje eten veel mensen tijdens de lunch een dagmenu. Dit bestaat uit zowel een voorgerecht, hoofdgerecht als toetje; een complete maaltijd dus waar je de rest van de dag mee vooruit kunt.

Door bij de lunch uitgebreid te eten krijg je voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten binnen. Vaak bestaat de lunch uit een salade, een warm gerecht met vis, vlees en groenten of pasta, peulvruchten of rijst en een dessert van vers fruit, yoghurt of gewoon een kopje koffie. Door de combinatie van zowel vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld peulvruchten krijg je de juiste combinatie van voedingsstoffen binnen en dit geeft je genoeg energie voor de rest van de dag tot het diner. Hierdoor heb je om 16.00 uur geen trek in tussendoortjes. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder gaat schommelen en je geen last krijgt van de zogenaamde energiedip.

Als je tijdens de lunch alleen maar twee boterhammen met kaas en jam eet, krijg je allereerst te weinig voedingstoffen en calorieën binnen. Daarnaast eet je dan vooral veel koolhydraten in de vorm van brood en suiker. Deze snelle koolhydraten worden door je lichaam snel opgenomen en verteerd met als gevolg dat je ook weer snel trek krijgt. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel, maar daalt ook weer net zo snel, waardoor je rond 16.00 uur een energiedip krijgt en sneller weer iets wilt gaan eten.

Dus wil jij af van die energiedips in de middag en minder snacken en snoepen tussendoor, kijk dan eens kritisch naar wat jij eet bij je lunch.

Vind je het moeilijk om je lunch gewoonte te veranderen, of heb je inspiratie nodig voor een goede en gezonde lunch? Kijk dan eens bij mijn recepten of neem contact met me op, zodat we samen eens kunnen kijken hoe we jouw voedingspatroon kunnen aanpassen aan jouw behoeften en dagritme.

Share This

Share this post with your friends!