fbpx

Hoe vaak eet jij een tussendoortje? Ben jij ook zo gewend aan iets lekkers bij de koffie, of een tussendoortje rond 16.00 uur en kan je dat stukje chocolade bij de thee ’s avonds op de bank ook echt niet missen? Het eten van tussendoortjes is een gewoonte, waar we mede ook door het grote aanbod aan koekjes, snacks en tussendoortjes in de supermarkt zo aan gewend zijn dat we niet meer zonder kunnen. Maar is het eigenlijk wel nodig om naast je ontbijt, lunch en diner ook nog tussendoortjes te eten? En waarom hebben we steeds de behoefte om na een paar uur weer wat te eten?

Eigenlijk is het heel simpel: 

Eet drie goede, gezonde maaltijden per dag met voldoende variatie en je hebt de rest van de dag geen tussendoortjes meer nodig.

Maar ja, wat zijn dan goede, gezonde maaltijden? Hoeveel moet ik dan eten en wat?

Het is vooral belangrijk dat je bij een maaltijd een goede balans hebt in koolhydraten, vetten en eiwitten.

Als je bij het ontbijt een boterham eet met jam, zal je na een uur alweer honger hebben. Dit komt omdat je alleen koolhydraten eet en ook nog snelle koolhydraten waardoor je weer sneller een hongergevoel krijgt. Eet je echter een bakje volle yoghurt of kwark met blauwe bessen en granola dan zal je merken dat je de ochtend veel beter volhoudt zonder honger te krijgen. Dit komt omdat je zowel eiwitten, vetten als langzame koolhydraten eet. En daarnaast krijg je ook nog vitaminen binnen door het eten van fruit.

En dit geldt natuurlijk ook voor de lunch, wanneer je pas halverwege de dag bent en nog heel veel wilt doen de rest van de dag. Zorg dat je een goede lunch eet, niet alleen maar twee boterhammen met kaas, zodat je in de middag om 16.00 uur niet alweer honger krijgt.

Daarnaast reageert je lichaam ook iedere keer als je iets eet. Als jij om 10.00 uur bij de koffie  een koekje of stukje chocolade eet, reageert je lichaam op de snelle koolhydraten, suikers die je eet. Deze suikers worden heel snel in je bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor krijg je energie. Maar zo snel als de bloedsuikerspiegel stijgt, daalt deze ook weer en krijg je de zogenaamde energiedip. Gevolg hiervan is dat je lichaam juist weer gaat vragen om meer voedsel en dan het liefst in de vorm van suikers. Oftewel, je komt in een vicieuze cirkel terecht. Wil je deze cirkel doorbreken, begin dan met het eten van drie goede maaltijden, eet geen tussendoortjes en je zal merken dat je lichaam hier heel snel aan gewend raakt.

Eet gezond, leef gezond!

Share This

Share this post with your friends!