fbpx

Waarschijnlijk herken je het wel, je wilt graag een paar kilo’s afvallen en hebt van een vriendiWaarom het aanpassen van je leefstijl wel werkt en het volgen van een dieet nietn gehoord dat er een fantastisch nieuw dieet is. Succes gegarandeerd in korte tijd!

Je begint vol enthousiasme aan het nieuwe dieet en in het begin gaat het hartstikke goed. Je verliest in snel tempo een aantal kilo’s. Maar na verloop van tijd, lukt het je wat minder goed om je aan het strenge of eenzijdige dieet te houden en val je toch weer terug in je oude eetgewoonten. Met als gevolg dat de kilo’s er weer aan komen en je al snel weer terug bent op je oude gewicht, of zelfs zwaarder wordt.

Maar waarom werkt het aanpassen van je leefstijl en eetgewoonten op de lange termijn  dan wel en het volgen van een dieet niet?

Eenzijdig en moeilijk vol te houden

Allereerst zijn de meeste diëten heel eenzijdig. Vaak wordt er bij een dieet een bepaalde voedingsstof weggelaten, bijvoorbeeld koolhydraten of vetten. Of je mag alleen maar bepaalde producten eten, zoals bij een sapkuur. Doordat je bij een dieet vaak bepaalde producten niet meer mag eten of vaak hetzelfde eet, is het erg moeilijk om dit vol te houden. Hierdoor val je sneller terug in je oude eetgewoonten.

Het misverstand over calorieën

Helaas bestaat er ook nog steeds het misverstand dat het belangrijk is om calorieën te tellen. Het idee hierachter is dat als je minder calorieën eet, je uiteindelijk ook gaat afvallen. Maar niets is minder waar. Allereerst is de ene calorie de andere niet. Want je begrijpt ook wel dat als je 2000kcal per dag binnenkrijgt door het eten van sterk bewerkt voedsel zoals bijvoorbeeld koekjes, chips en chocolade dit toch een andere invloed heeft op je lichaam en je gewicht dan wanneer je dezelfde hoeveelheid calorieën binnenkrijgt met het eten van verse groenten en fruit. Sterk bewerkt voedsel, en dan vooral als het veel toegevoegde suikers bevat, zorgt er namelijk voor dat er meer vet in ons lichaam wordt opgeslagen dan wanneer we onbewerkt voedsel met veel vezels eten. Dus dan kunnen we wel calorieën tellen, maar als we het verkeerde voedsel eten, komen we eerder aan dan dat we afvallen.

Snel resultaat

Veel diëten zijn vooral gericht op snel resultaat, de zogenaamde quick fix. Je wilt in korte tijd gewicht verliezen en om dit te bereiken moet je je eetpatroon vaak extreem veranderen. Hierdoor krijg je vaak een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. En hoe groter de verandering in korte tijd, hoe moeilijker het is om vol te houden. Daarnaast past je lichaam zich ook aan. Als je opeens heel weinig gaat eten, zal je spijsvertering gaan vertragen met als resultaat dat je lichaam juist eerder vet gaat opslaan in plaats van verbranden en je dus niet meer afvalt.

Maar wat kan je dan het beste doen als je graag wilt afvallen?

  • Eet gevarieerd en onbewerkt voedsel
  • Ga meer bewegen
  • Zorg voor voldoende slaap en ontspanning
  • Vermijd stress

En misschien nog wel het belangrijkste:

Neem de tijd:

Want langzame en kleine veranderingen geven op lange termijn een groter resultaat.

Een gezonde leefstijl zorgt ook voor een gezond gewicht

Share This

Share this post with your friends!