fbpx

Bewegen zorgt voor een goede mentale gezondheidBewegen is één van de vier pijlers voor een gezonde leefstijl. De positieve effecten van bewegen op je gezondheid zijn heel groot. Door voldoende te bewegen heb je een verminderde kans op obesitas, overgewicht, diabetes of hart-en vaatziekten. Maar behalve dat bewegen veel positieve effecten heeft op je fysieke gezondheid is bewegen ook heel belangrijk voor je mentale gezondheid. Hieronder leg ik je uit op welke mentale aspecten bewegen een positief effect heeft:

Emoties

Sporten en bewegen zorgt ervoor dat je minder last hebt van negatieve gevoelens, depressie of angsten. Allereerst zorgt het voor afleiding. Als je aan het sporten bent, ben je even uit je hoofd en druk bezig met je lichaam. Dit werkt nog beter als je het samen met iemand anders doet. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat de amygdala, het deel van je hersenen dat emoties reguleert, minder actief werkt waardoor je minder angst of negatieve gevoelens ervaart.

Stress

Als je vaak stress ervaart heb je een grotere kans op een burn-out. Chronische stress zorgt ervoor dat je teveel cortisol, het zogenaamde stresshormoon hebt wat op termijn kan lijden tot allerlei klachten. Bewegen en matig intensief sporten zorgt ervoor dat de hoeveelheid cortisol in je lichaam afneemt. Belangrijk hierbij is wel dat je niet heel intensief gaat sporten omdat dit juist zorgt voor een stijging van de hoeveelheid cortisol in je lichaam en dus een averechts effect zal hebben.

Slaap

Regelmatig sporten en bewegen zorgt voor minder vermoeidheid en meer energie. Tijdens het sporten of bewegen komen de stoffen adenosine en serotonine vrij. Adenosine zorgt voor je slaapdruk. Dit is een biologische reactie in je lichaam die ervoor zorgt dat je wilt slapen. Serotonine heeft je lichaam nodig om voldoende melatonine aan te maken. Melatonine zorgt ervoor dat je moe wordt als het donker wordt en je goed kan slapen. Ga echter niet vlak voordat je wilt gaan slapen nog intensief sporten want dit houd je juist wakker.

Focus

Als je voldoende sport of beweegt zal je merken dat het makkelijker is om je op dingen te concentreren, je aandacht erbij te houden of dingen te onthouden. Bewegen heeft een positief effect op je focus.

Stemming

Sporten en bewegen zorgt voor een positieve stemming, je goed voelen. Doordat je met bewegen serotonine, het zogenaamde gelukshormoon en endorfine aanmaakt voel je je vrolijker en energieker.

Kom in beweging en leef je leven met een lach!

Share This

Share this post with your friends!