fbpx
sporten of bewegenIn mijn praktijk krijg ik vaak de vraag wat nu beter is; sporten of bewegen? De meeste cliënten hopen dan dat ik zeg bewegen, want sporten is voor velen toch een hoge drempel. Er zijn altijd genoeg redenen te bedenken waarom ze deze week echt geen tijd hebben gehad om te gaan sporten. “Maar ik heb wel iedere dag een lunchwandeling of een langere wandeling met de hond gemaakt!” zeggen ze er dan snel achteraan.

Laat ik één ding voorop stellen: Alles wat je doet waarbij je beweegt is winst op je gezondheid. We leven in een maatschappij waarbij zitten of niet bewegen de norm is geworden. Veel werk is zittend, na een lange werkdag stappen we in de auto of zitten in de trein. Thuis plof je op de bank, je boodschappen bestel je online vanaf de bank en in grote gebouwen is altijd een lift of tenminste een roltrap aanwezig.  Alles is erop gericht om maar zo min mogelijk te bewegen, met als gevolg een slechte conditie en gezondheid.

Dus als een client mij vraagt wat beter is; sporten of bewegen? Is mijn antwoord dat het allebei ontzettend belangrijk is voor een goede gezondheid. Je kan twee keer per week heel fanatiek sporten in de sportschool maar als je dan de rest van de week alleen maar op een stoel zit en niet meer in beweging komt, bereik je er niks mee. Het belangrijkste is dat je een goede balans vindt in zowel sporten, bewegen als zitten.

De beweegrichtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad zijn dat je minstens 150 minuten per week matig intensief beweegt, verspreid over verschillende dagen. Als je ademhaling sneller wordt dan normaal en je hartslag verhoogt, dan beweeg je matig intensief. Dit kan dus zijn als je aan het sporten bent, maar ook als je flink doorfietst of wandelt, huishoudelijke taken verricht of traploopt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doet. Je kan dan denken aan hardlopen, krachttraining, zwemmen of fietsen, maar ook traplopen, wandelen of dansen.

Belangrijkste is dat je niet teveel stilzit en dat je beweegpatroon past bij jou en jouw leven.

Bedenk wat je leuk vindt, wat past in jouw dag en wat kan je doen om meer te bewegen op een dag? Maak bewegen een vast onderdeel van je dag, dat houd je fit en gezond!

Dus blijf niet langer zitten, maar beweeg, sport en geniet ervan!

Share This

Share this post with your friends!