fbpx
Slapen is gezond. De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht geschonken aan het belang van een goede nachtrust. Gelukkig, want we slapen ongeveer 1/3 deel van ons leven maar dat betekent niet altijd dat we ook uitgerust zijn en goed slapen. Hieronder de belangrijkste feiten en fabels over slaap:

1. De uren voor middernacht tellen dubbel

Fabel:Het maakt niet uit of je om 22.00 uur naar bed gaat of om middernacht. De biologische klok verschilt per persoon. Het belangrijkste is dat je voldoende uren slaapt en een vast slaapritme hebt dat past bij jou biologische klok. Dit zorgt voor een goede slaapkwaliteit.

2. Alcohol helpt om beter te slapen

Fabel:Vaak wordt er gezegd dat een glas alcohol een prima slaapmutsje is om lekker te slapen. Alcohol zorgt er wel voor dat je ontspant en sneller in slaap valt, maar het zorgt er ook voor dat je minder goed slaapt. De kwaliteit van slaap is slechter doordat je minder diep slaapt en ook weer snellerwakker wordt.

3. Als je 1,5 uur te weinig slaapt daalt je alertheid met 30%

Feit:Veel mensen denken dat het niet zo erg is als je minder slaapt. De afgelopen jaren neemt het aantal uren dat we slapen steeds verder af. Het beste is om tussen de 7 en 8 uur per nacht te slapen. Slaap je echter minder dan 6 uur dan neemt je alertheid overdag met wel 30% af.

 4. Door een middagdutje slaap je ’s nachts slechter

Fabel:Veel mensen denken dat als je ’s middags even slaapt dit invloed heeft op je slaap ’s nachts. Maar een powernap van maximaal 30 minuten aan het begin van de middag kan er juist voor zorgen dat je de rest van de dag actief en alert bent en ’s nachts beter slaapt.

 5. Te weinig slaap kan leiden tot overgewicht

Feit: Als je te weinig slaapt is dit ongezond en kan het leiden tot overgewicht of obesitas. Door een gebrek aan slaap maakt je lichaam meer van het hongerhormoon ghreline aan waardoor je overdag meer gaat eten en vaak ook meer behoefte hebt aan ongezonde voeding met veel suikers.

 6. Gezonde voeding helpt om beter te slapen

Feit:Als je gezond en gevarieerd eet, helpt dit om beter te slapen en verbetert het daarmee ook je slaapkwaliteit. Gezond en gevarieerd eten zorgt voor voldoende serotonine en melatonine. Twee hormonen die erg belangrijk zijn voor een goede slaap. Doordat je lichaam overdag voldoende serotonine aanmaakt uit goede voeding, zorgt dit als het donker wordt voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat zorgt voor een goede nachtrust.

 7. Verloren slaap kan je inhalen

Fabel:Veel mensen proberen in het weekend de verloren uurtjes slaap van de week in te halen door lekker lang uit te slapen. Maar verloren slaap doordeweeks kun je niet in het weekend inhalen. Het beste is om een regelmatig slaapritme te hebben waarbij je iedere dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat.

Slaap lekker!

Share This

Share this post with your friends!