fbpx
Je bent altijd druk. Hoe hard je ook je best doet, je agenda lijkt altijd alleen maar voller te worden. Je to-do lijst wordt langer en aan het einde van de dag voel je je moe en uitgeblust. Je familie en vrienden zeggen steeds tegen je dat je wat rustiger aan moet doen, wat meer tijd moet vrijmaken voor ontspanning en leuke dingen. Maar hoe dan?!

Herkenbaar?

Lees dan hieronder mijn tips voor meer rust en ontspanning in je dagelijkse leven. Want ook jij kan tijd voor rust en ontspanning vinden in je drukke leven, echt!

1. Neem micropauzes

Creëer kleine momentjes van rust, waarbij je bijvoorbeeld 10x rustig en diep via je buik ademhaalt, of even een minuut je ogen dicht doet, of gewoon uit het raam staart. Door deze hele korte momenten van rust zorg je voor meer energie gedurende de hele dag, kan je je vaak beter concentreren en krijg je vaak ook nog meer werk gedaan.

2. Doe één ding tegelijk

Multitasken werd lange tijd gezien als een geweldige kwaliteit. Zoals supermama’s die alle ballen tegelijk in de lucht kunnen houden. Maar multitasken is helemaal niet zo efficient en geweldig als het misschien lijkt. Door constant bezig te zijn met heel veel verschillende dingen tegelijk, is het voor je hersenen heel moeilijk en vermoeiend om geconcentreerd en gefocust te blijven. Het gevolg is dat je eigenlijk veel minder doet dan je zou willen en je aan het einde van de dag helemaal uitgeblust bent.

Focus je op één activiteit tegelijk, zet de meldingen op je telefoon uit, concentreer je op waar je mee bezig bent en voorkom zoveel mogelijk afleiding. Je zult merken dat je meer gedaan krijgt in kortere tijd en dat het je meer rust in je hoofd geeft.

3. Zet je mobiel wat vaker uit

Gemiddeld zitten we 2 tot 3 uur per dag op onze telefoon. Bedenk eens voor jezelf hoe vaak jij doelloos op je mobiel zit te scrollen op social media? Check je schermtijd, waar besteed je dit aan en vraag jezelf af of dit echt nodig is. Veel mensen zien het scrollen op social media als een vorm van ontspanning. Maar niets is minder waar. Door het gebruik van je mobiel worden je hersenen juist weer actief en krijgen ze constant prikkels te verwerken. Dit zorgt ervoor dat je juist niet ontspant.

4. Bedenk wat echt belangrijk is

Vaak denken we dat we van alles moeten, dat iedereen allerlei dingen van ons verwacht. Maar ga, voordat je iets doet, eens na of dit echt nodig is? Moet je overal ja op zeggen? Moet jij alles doen of is er iemand anders die dit ook zou kunnen doen of je hierbij zou kunnen helpen? Moet je dit ook echt vandaag doen, of kan het ook wachten tot morgen of volgende week?

Probeer het en je zal zien dat het je rust en tijd voor jezelf geeft. Tijd die je dan natuurlijk niet moet gaan invullen met alle andere dingen van je to-do lijst, maar die je besteedt aan een ontspanningsmomentje voor jezelf.

Ontspanning is het beste medicijn tegen stress

Share This

Share this post with your friends!