fbpx

Met voldoende slaap je weerstand verbeterenSlapen is niet alleen heerlijk om te ontspannen en bij te komen van alle drukte van overdag. Slapen is ook ontzettend belangrijk voor je lichaam. En met goede slaap kan je zelfs je weerstand verbeteren. Hoe mooi is dat! Slapen is toch al een vast onderdeel van je dag, het is gratis en je kan er dus ook je immuunsysteem door versterken. Hieronder leg ik je uit hoe dat werkt en wat je het beste kan doen.

Slaap en immuunsysteem

Tijdens je slaap krijgt je lichaam en brein de kans om te herstellen en om zich te weren tegen invloeden van buitenaf. Je immuunsysteem werkt met een zogenaamde geheugenfunctie. Dit betekent dat wanneer je immuunsysteem lichaamsvreemde stoffen tegenkomt zoals een virus of bacterie, dit wordt opgeslagen in het geheugen van je afweercellen, die je beschermen tegen een virus of ziekte. Slapen helpt om bestaande herinneringen te versterken in je langetermijngeheugen, waardoor je immuunsysteem dus sterker wordt.

Diepe slaap

Dit gebeurt vooral tijdens je diepe slaap. Als je slaapt maak je verschillende fasen door. Eén van deze fasen is de diepe slaap. Deze fase zorgt voor lichamelijk herstel en versterkt dus ook je weerstand.

Tijdens een nacht slapen van 7 tot 9 uur ga je ongeveer 5 keer door een slaapcyclus heen van vier verschillende slaapfasen, waarvan de diepe slaap er dus 1 is. Om voldoende diepe slaap te krijgen is het belangrijk dat je ongeveer 25% van je slaap in de diepe slaap fase zit, ongeveer 1,5 tot 2 uur. En omdat de diepe slaap vooral aan het begin van de nacht is, is het belangrijk dat je rustig en goed inslaapt.

Tips

Enkele tips om rustig en goed in te slapen zijn:

  • Ga iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed
  • Vermijd beeldschermen minimaal één uur voor het slapen gaan
  • Maak van je slaapkamer een rustige en fijne slaapplek
  • Drink weinig tot geen alcohol
  • Drink na 15.00 uur geen cafeïne houdende dranken meer
  • Eet ’s avonds een lichte maaltijd

Zorg voor goede slaap als onderdeel van je gezonde leefstijl

Share This

Share this post with your friends!