fbpx
Bij een gezonde leefstijl denk je al snel aan gezonde voeding, voldoende beweging of genoeg slapen. Maar een gezonde leefstijl bereik je niet alleen met het eten van een gezonde maaltijd, je 3x per week in het zweet werken in de sportschool en op tijd naar bed gaan. Voor een gezonde leefstijl zijn sociale contacten net zo belangrijk als het eten van groenten en fruit. Maar hoezo dan? Hoe kan het hebben van een fijne vriendengroep of goed contact met je familie of mensen in je omgeving bijdragen aan jou weg naar een gezonde leefstijl?

Positieve invloed van vrienden en familie

Als jij graag gezonder wilt gaan leven en je dit bespreekt met de mensen in je directe omgeving, kunnen ze je helpen en stimuleren. Door erover te praten, vraag je indirect hulp aan mensen die belangrijk voor jou zijn en jij voor hen. Dus de kans is groot dat ze je graag willen helpen. Ook kan het je helpen om de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt na te komen, doordat je vrienden of familie weten wat je wilt bereiken en dit werkt als een stimulans om echt te stoppen met slechte gewoonten.

En misschien zijn er wel vrienden die zelf ook gezonder willen gaan leven en kan je elkaar motiveren en stimuleren.

Minder stress door sociale contacten

We leven in een tijd waarbij stress bijna onvermijdelijk lijkt. Door drukte op je werk, thuis en de vele activiteiten die je in je agenda hebt staan, worden we continu blootgesteld aan prikkels. We staan de hele dag ‘aan’, met als gevolg dat we te weinig tijd nemen voor ontspanning en we sneller last krijgen van stress. Contact hebben met mensen waar jij je goed bij voelt, zorgt voor een vermindering van stress. En dan bedoel ik niet contact via social media of whatsapp, maar echt contact; samen afspreken, leuke dingen doen of gewoon even bijkletsen met een lekkere kop thee thuis op de bank. Door fysiek contact te hebben met mensen maakt je lichaam dopamine en oxytocine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je beter voelt, vrolijker bent en positiever in het leven staat. Ze verminderen stress en de kans op ziektendoordat ze zorgen voor een betere weerstand. En met een goede weerstand vergroot jij de kans op een gezond leven.

Dus maak tijd vrij voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Doe samen dingen waar je vrolijk van wordt!

Share This

Share this post with your friends!