fbpx
gezonde leefstijl voorkomt een burnoutHet is belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen en ook het belang van genoeg ontspanning en een goede slaap krijgt steeds meer aandacht. Maar waarom is dit nou allemaal zo belangrijk? Als je deze vraag stelt krijg je meestal het antwoord dat je er zo voor zorgt dat je niet te zwaar wordt, je een gezond BMI hebt, je fit blijft en zorgt voor een goede conditie. Waar de meeste mensen niet meteen aan denken is dat een gezonde leefstijl ook bijdraagt aan je mentale of geestelijke gezondheid.

Uit recente onderzoeken van het CBS blijkt dat bijna 15% van de volwassenen in Nederland psychisch ongezond is. Vooral het aantal mensen met burn-out en stress klachten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een gezonde leefstijl kan helpen om een burn-out te voorkomen of hier sneller van te herstellen.

Voeding:

Als je wilt herstellen van een burn-out is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dit betekent niet alleen dat je voldoende rust pakt maar ook dat je gezond en goed eet. In stressvolle tijden zijn we eerder geneigd om ongezonde, sterk bewerkte voeding te eten met veel suikers, zoals bijvoorbeeld koekjes, snoep, snacks of frisdranken. Voor voldoende energie om te herstellen van een burn-out, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eet met voldoende vezels, antioxidanten en goede vetten. Denk bijvoorbeeld aan verse groente, fruit, volkoren producten, noten of vette vis zoals zalm of tonijn. En drink water in plaats van frisdranken die veel suiker bevatten. Deze producten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geven je veel energie om te herstellen.

Beweging:

Voldoende bewegen is niet alleen belangrijk voor je conditie, spieren en botten, het zorgt er ook voor dat er een stofje vrij komt in je hersenen; dopamine. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Door te gaan bewegen maken je hersenen dopamine aan waardoor je je beter gaat voelen. Dit helpt je om te herstellen van een burn-out. Belangrijk hierbij is dat je op zoek gaat naar een vorm van beweging die bij jou en je situatie past. Vooral aan het begin van een burn-out is het belangrijk dat je niet heel intensief gaat sporten omdat je dan weer teveel adrenaline en cortisol aanmaakt. Deze hormonen worden ook wel stresshormonen genoemd en een toename daarvan moet je juist voorkomen.

Slaap en ontspanning:

Dat voldoende rust en ontspanning belangrijk is bij het herstel van een burn-out spreekt natuurlijk op zich. Maar het is niet altijd even makkelijk om goed en genoeg te slapen als je veel stress ervaart. Juist de combinatie van goede voeding en voldoende beweging overdag kan je helpen om ’s nachts beter te kunnen slapen. Ook voldoende ontspanning overdag door korte rustmomenten helpen je om ’s nachts goed te slapen. Als je het moeilijk vindt om te ontspannen kan je ook denken aan mediteren of mindfulness. Dit is een goede manier om je niet te verliezen in negatieve gedachten of steeds maar in je hoofd te blijven zitten. Door met je aandacht in het hier en nu te blijven vermijd je negatieve of stressvolle gedachten over het verleden of de toekomst en creëer je meer rust in je hoofd wat weer bijdraagt aan een sneller herstel.

Sociale verbinding:

Als je continu moe bent, veel stress en klachten hebt, is het vaak moeilijk om ook nog je sociale contacten goed te houden. Na een drukke werkdag heb je geen energie meer over voor een gezellig etentje met vrienden of een borrel met de buren. Maar juist deze sociale contacten zijn belangrijk en zorgen voor voldoende ontspanning. Door af te spreken met vrienden of familie die je energie geven, maakt je lichaam het hormoon dopamine en oxytocine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat we ons goed en gelukkig voelen en helpen bij het verminderen van stress.

Dus heb je last van burn-out klachten of ervaar je veel stress, zorg voor een gezonde leefstijl; eet gezond en gevarieerd, beweeg voldoende, neem tijd voor rust en ontspanning, spreek af met vrienden of familie en leef in het hier en nu. Je zal merken dat dit je positieve energie geeft en je sneller herstelt van een burn-out.

Ga een burn-out te lijf met een gezonde leefstijl!

Share This

Share this post with your friends!