fbpx

De blauwe zones, misschien heb je er weleens van gehoord. Het zijn gebieden in de wereld waar de mensen gezonder zijn en ouder worden dan in de rest van de wereld. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en er zijn vijf gebieden benoemd tot zogenaamde blauwe zones.

  • Het eiland Okinawa in Japan
  • Het eiland Sardinië in Italië
  • Loma Linda in Californië
  • Het schiereiland Nicoya in Costa Rica
  • Het eiland Ikaria in Griekenland

Gebieden verspreid over de wereld. Maar wat maakt deze gebieden dan zo bijzonder? Waarom leven de mensen daar gezonder en worden ze ouder? Wat is het geheim van de blauwe zones? En hoe creëer je je eigen blauwe zone?

De kracht van de blauwe zones:

Waarom mensen in de blauwe zones zo gezond zijn?

Volgens wetenschappers is de kracht van de blauwe zones te wijten aan de volgende punten:

  • Goede voeding
  • Voldoende beweging
  • Een sterk sociaal netwerk
  • Het hebben van een doel in je leven

Goede voeding:

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in de blauwe zones weinig bewerkt voed

sel eten, weinig vlees, bijna geen suiker eten en matig zijn met het drinken van alcohol. Ze eten zeer gevarieerd en vooral veel verse groenten, fruit, peulvruchten en vis. Doordat ze dit ook nog vaak zelf verbouwen is het biologisch en krijgen ze ook veel antioxidanten binnen. Dit zorgt voor een sterk immuunsysteem.

In Japan eten ze ook minder dan in de Westerse landen. Ze passen de zogenaamde

80% regel toe. Deze regel is heel makkelijk toe te passen, door op het moment dat je voelt dat je bijna vol zit te stoppen met eten. Of door simpelweg een kleiner portie op te scheppen.

Voldoende beweging:

Mensen die leven in de blauwe zones leven niet langer omdat ze meer sporten, maar omdat ze meer bewegen. De inwoners zijn tot op hoge leeftijd actief, ze lopen veel en zorgen er met hun dagelijkse activiteiten voor dat ze genoeg beweging krijgen.

Een sterk sociaal netwerk:

Opvallend in de blauwe zones is dat de inwoners een hechte familieband hebben en veel vrienden. Het hebben van goede sociale contacten is niet alleen gezellig, het verkleint ook de kans op dementie, hart-en vaatziekten of depressie.

Het hebben van een doel in je leven:

In Japan noemen ze dit Ikigai, je levensdoel. De reden waarom je ’s ochtends je bed uitkomt. De inwoners van de blauwe zones gaan niet met pensioen maar blijven actief bezig met hun levensdoel, hun passie zolang ze dit kunnen blijven doen. Het hebben van een doel in je leven, daar actief mee bezig zijn, vaak samen met anderen vergroot de kans op een lang en gezond leven.

Dus wil jij ook graag leven zoals de inwoners van de blauwe zone, kijk dan eens kritisch naar jouw manier van leven. Niet alleen je voeding of hoeveel je beweegt, maar kijk naar het hele plaatje, je leefstijl. En bedenk hoe jij ook jouw blauwe zone kan creëren. 

Creëer jouw blauwe zone met een gezond, zinvol en gelukkig leven

Share This

Share this post with your friends!